Nachtbeugel

Een nachtbeugel of OIR (Oral Invisible Retainer) is een retentiebeugel. Door middel van een retentiebeugel kunnen tanden en kiezen stabiliseren na de behandeling met een gewone beugel. Omdat het in dit geval over een uitneembare beugel gaat, die alleen ’s nachts wordt gedragen, wordt het een nachtbeugel genoemd. Een nachtbeugel is net als de doorzichtige beugel van Invisalign een doorzichtig kunstof hoesje dat over de tanden geschoven wordt. Terwijl je slaapt zorgt deze ervoor dat je tanden en kiezen goed kunnen stabiliseren op hun nieuwe plaats.

Met een nachtbeugel zullen jouw tanden op hun plek blijven na een beugel behandeling.

Waarom is een nachtbeugel nodig

Als je helemaal tevreden bent met jouw nieuwe rechte gebit na de behandeling met de doorzichtige mondbeugel, is het tijd om eventuele attachments (oftewel de knopjes op je tanden) te verwijderen en de beugel uit je dagelijkse leven te weg te laten. Echter is het niet zo dat de behandeling helemaal klaar is.

Na een actieve behandeling met de doorzichtige beugel volgt de retentiefase: het stabiliseren van tanden en kiezen in de nieuwe stand door middel van een nachtbeugel. Deze fase is nodig omdat tanden en kiezen altijd een natuurlijke beweging hebben. Ook na een beugelbehandeling hebben de elementen van je gebit de neiging om terug te keren naar hun oorspronkelijke positie. Daarnaast kunnen tanden verschuiven door het doorgroeien van de kaak, door grote kauwkrachten of door een grote druk van de tong.

Tandenknarsen en tandenklemmen zijn ook oorzaken van de verschuiving van tanden en kiezen. Om de tanden en kiezen zo veel mogelijk op de plaats te houden en het mooie resultaat te behouden, is een retentiebeugel noodzakelijk. Er zijn verschillende soorten retentiebeugels waaronder een spalkje en een nachtbeugel.

Een spalkje is een dun metalen draadje aan de binnenkant van de voortanden. Het draadje zorgt ervoor dat de tanden niet kunnen verschuiven. Nadelen hiervan zijn: alleen de voorste zes of vier tanden op hun plaats worden gehouden en het is lastig het gebit op de plek van de spalk goed schoon te maken. Bij Comfortho wordt in de meeste gevallen een nachtbeugel geadviseerd, omdat deze ervoor zorgt dat de tanden en kiezen langer op hun huidige positie kunnen blijven staan.

Hoe vaak draag je een nachtbeugel

In het eerste jaar moet de nachtbeugel elke nacht gedragen worden. De bedoeling is dat het dragen van de nachtbeugel onder begeleiding wordt afgebouwd zonder dat de tanden en kiezen weer terug lopen.

Als de nachtbeugel te strak zit, wil dat zeggen dat er nog veel tegendruk aanwezig is van de tanden. Als je deze dus niet meer zou dragen zouden je tanden weer gaan bewegen door deze druk. Vaak blijkt dat vanwege het feit dat tanden en kiezen vrijwel altijd de neiging hebben om in meer of mindere mate van stand te veranderen, je de beugel de rest van je leven ’s nachts moet blijven dragen. De verandering in je gebit kun je zelf ook merken, bijvoorbeeld aan het ’s morgens wat losser zitten van de beugel, terwijl je in de avond juist extra spanning voelt. Het is dan ook niet aan te raden om de retentie beugel een paar nachten achtereenvolgens uit te laten. Met een nachtbeugel kunnen tanden en kiezen niet opnieuw rechtgezet worden.

nacht-beugel

Bel voor een afspraak 085 – 401 47 37

Wat kost een nachtbeugel

Na de behandeling bij Comfortho met Invisalign, worden er (röntgen)foto’s gemaakt van het eindresultaat van je gebit. Daarnaast worden er retainers (nachtbeugels) voor je besteld in samenspraak. De nachtbeugel is alleen gemaakt van een sterker soort materiaal, zodat een setje een langere periode mee kan. Je krijgt gelijk drie setjes mee. 

Je bent dus na de behandeling voor een langere periode in staat om een mooi recht gebit te behouden, mits je de nachtbeugel volgens de instructies draagt. Daarnaast is het prettig dat je meerdere setjes hebt, mocht jouw nachtbeugel kwijt raken. Ook is het mogelijk om een nieuwe nachtbeugels te bestellen.

Een nachtbeugel reinigen

Omdat je de nachtbeugel pas indoet na het tandenpoetsten en flossen of stoken van de tanden, zal deze niet zo snel vies worden als de gewone beugel. Spoel altijd de beugel af met koud water voordat je de beugel indoet en als je hem weer uit doet. Gebruik nooit heet water. Daarnaast kun je eens in de week de retentie beugel het beste met een tandenborstel en een beetje afwaszeep schoonmaken. Gebruik geen tandpasta, want hier zit een schuurmiddel in die de beugel kan beschadigen. Desgewenst kun je ook een reinigingsmiddel gebruiken voor protheses (kunstgebitten) zoals steradent. Wees daarnaast altijd heel voorzichtig met je beugel, bewaar hem in het bijgeleverde doosje en laat hem niet slingeren.

Het dragen van de nachtbeugel zorgt voor een positief effect op je zelfverzekerdheid. Als je je goed aan de instructies houdt, zul je zien dat je een mooi gebit behoudt met rechte en aantrekkelijke tanden.