Spleetje tussen tanden

Voor sommige mensen is een spleetje tussen de tanden charmant, anderen kunnen het als storend ervaren. Een zogenoemde diasteem is een open ruimte tussen twee of meertanden. Tussen de twee voortanden in de bovenkaak komt de diasteem het meest voor.

Vaak is de oorzaak genetisch, bijvoorbeeld wanneer kinderen de tanden van hun moeder krijgen maar de kaakboog van hun vader, of omgekeerd. De tanden kunnen dan te klein zijn voor de tandboog waarin ze zich bevinden. Ook kan een diasteem ontstaan indien je vaak de neiging hebt je tong naar buiten de duwen bij het doorslikken van eten. Je zet immers herhaaldelijk onnodige druk op de tanden waardoor een spleetje kan ontstaan of botverlies kan krijgen door tandvleesontstekingen.

De doorzichtige beugel is de ideale uitkomst voor Diastemen

Bel voor een afspraak 085-4014737

Hoe kunnen diastemen behandeld worden?

Heeft uw zo’n diasteem en stoort uw zich aan dit ‘schoonheidsfoutje’ en wilt u dat er iets aangedaan wordt? Dan kunt u ervoor kiezen om facings te gebruiken. Dit zijn kleine stukjes porselein of composiet die aan de buitenkant van uw tanden worden aangebracht. Op die manier wordt uw spleetje tussen de tanden opgevuld. Het nadeel is dat je ze misschien regelmatig opnieuw zult moeten laten aanbrengen.

Ook kunnen er kronen of bruggen worden geplaatst om de diasteem als ware te verbergen. Bij het plaatsen van een kroon wordt een kapje van metaal of porselein over een afgeslepen tand of kies vastgelijmd. Hierdoor krijgt de tand of kies de gewenste vorm en grootte om het spleetje op te vullen. Bij een brug geldt hetzelfde alleen dan voor meerdere tanden en/of kiezen. Een nadeel hiervan is dat kronen en bruggen los kunnen komen.

Een kostbare en nog ingrijpendere behandeling van een diasteen is een vervanging van een of meerdere tanden of kiezen door implantaten. Deze genoemde opties zijn alleen voor volwassene mogelijk.

U kunt natuurlijk ook kiezen voor een meer duurzame behandeling die uw tanden en kiezen minder schade toe brengt, namelijk de orthodontische behandeling. Het nemen van een doorzichtige mondbeugel van Invisalign is de beste oplossing voor het verkrijgen van een mooi recht gebit zonder spleetjes tussen de tanden.

Het is ook mogelijk dat een diasteem na verloop van tijd ontstaat door een te prominent aanwezig lipbandje, het weefsel tussen de binnenlip en het tandvlees waar de voortanden zich bevinden. Als dit het geval is, is er een kleine chirurgische ingreep nodig. Een andereoorzaak is het ontbreken of gedeeltelijk ontbreken van tanden of kiezen. Secundaire oorzaken hebben meer betrekking op scheefstanden in de mond, zoals overlappingen of uitstekende tanden. Een spleetje tussen de tanden of diasteem kan dus meerdere oorzaken hebben en leiden tot tandvleesproblemen en uiteindelijk tot tandverlies. Afhankelijk van de oorzaak van uw diasteem wordt er een behandelplan opgesteld door een tandarts of orthodontist.

De behandeling van diastemen met Invisalign

Met de doorzichtige mondbeugel van Invisalign wordt de stand van de tanden in uw gebit op een pijnloze manier gecorrigeerd. Om een analyse, behandelplan en begroting te kunnen maken heeft de behandelaar er foto’s, röntgenfoto’s en digitale scans nodig. Deze zullen worden gebruikt om een 3D-behandelingsplan op maat te creëren voor uw gebit. Aan de hand hiervan kan er precies gekeken worden waar de verschuivingen nodig zijn om het spleetje tussen uw tanden te doen sluiten. Door middel van de 3D-behandeligsfilm heeft u een direct beeld van hoe uw tanden zullen bewegen, het eindresultaat en hoelang u
daarvoor nodig zal hebben. De duur hangt ook af van of de beugel genoeg gedragen wordt. En bij kinderen speelt de wisselfase en groei ook nog een rol. Als u akkoord gaat met het behandelplan, worden de op maat gemaakte doorzichtige beugels besteld en kunnen ze geplaatst worden. U krijgt de benodigde reeks ultradunne, doorzichtige hoesjes of aligners mee naar huis. Het is de bedoeling dat u de aligners de minimaal 22 uur per dag draagt, om tot een goed resultaat te komen. Alleen met eten en poetsen is het van belang om de beugel te verwijderen.

Deze aligners worden door uzelf om de twee weken vervangen door een nieuwe set. Iedere keer als u een nieuwe aligner over de tanden schuift, zal uw gebit geleidelijk verschuiven naar de gewenste positie. U zult ook iedere keer voelen dat de aligner de tanden de juiste richting op drukt. Al na een paar weken zult u zien dat uw diasteem aan het sluiten is. Het voordeel hiervan is dat je een groot deel zelf kunt doen en dus niet zo vaak op controle hoeft te komen. Tijdens de controle afspraken, die ongeveer om de drie maanden plaatsvinden, wordt de staat en de voortgang van uw gebit bekeken. Bij de eindcontrole wordt bekeken of de diasteem mooi gesloten is en of u tevreden bent met het resultaat. Is dat laatste het geval, dan wordt de eindstand gedurende drie maanden gestabiliseerd en daarna zult u een nachtbeugel oftewel retentiebeugel meekrijgen. Het is belangrijk dat de tanden op hun juiste positie vastgroeien in uw gebit.

Wat is het resultaat van de behandeling van een diasteem met Invisalign?

Na het dag en nacht dragen van de onzichtbare beugel van Invisalign heeft u een recht en stralend gebit zonder spleetjes tussen de tanden. Het resultaat heeft niet alleen een positief effect op de gezondheid van uw mond. Ook uw aantrekkelijke stralende lach heeft een positief effect op uw zelfverzekerdheid. Wilt u net zoals (voornaam patiënt) uw spleetje tussen uw tanden verhelpen? Kom vrijblijvend met ons in contact!

Invisalign braces doorzichtige bitjes

Maak een
selfie en krijg
direct advies

icon-selfie

Ben je benieuwd of deze behandeling mogelijk is bij jou? Maak dan een selfie van je gebit en app of mail deze door zodat wij direct advies kunnen geven.

“Professionele behandelaars, vanaf het begin af aan gaven zij mij een goed gevoel en na 10 maanden een geweldig resultaat. Hartelijk dank!!”

Fred Rand, Amsterdam