Slotjes beugel, de bijwerkingen die niemand je vertelt.

Slotjes beugels zijn een van de meest voorkomende behandelingen in de cosmetische tandheelkunde. Ze worden gebruikt om scheven tanden te corrigeren, bijt problemen te verhelpen of om esthetische redenen.

Hoewel ze een succesvol alternatief zijn gebleken voor het uitlijnen van tanden, zijn zaken als tandpijn en ongemak bekend bij patiënten met een vaste metalen beugel. Bovendien zijn er andere risico’s en bijwerkingen aan verbonden die, hoewel ze minder vaak voorkomen, een berucht effect kunnen hebben op jouw tandheelkundige gezondheid.

Pijn

Pijn in de tanden is de meest voorkomende complicatie voor een orthodontische behandeling. De intensiteit ervan kan variëren van licht tot intens, maar het hangt af van het soort beweging, de positie en jouw gezondheidstoestand.

Tandvleesproblemen

De orthodontische behandeling verandert het evenwicht in de mond. De aanwezigheid van de slotjes beugel verhoogt de ophoping van tandplak, waardoor het tandvlees opzwelt en geïrriteerd raakt als de plaque niet correct wordt verwijderd.

Het eerste stadium van deze irritatie staat bekend als gingivitis, en het is een veel voorkomende tandvleesaandoening die kan leiden tot bloedingen en andere problemen. Als het niet wordt behandeld, kan het leiden tot botverlies, ook wel parodontitis genoemd.

Een ander mogelijk effect van de slotjes beugels op de weke delen is de toename van de grootte van het tandvlees. Het staat ook bekend als tandvlees hyperplasie, en het geeft het aspect van gigantisch tandvlees of kleine tanden.

Tot slot kan een beugel tandvleesrecessies veroorzaken, waardoor de tanden hun bot ondersteuning verliezen. Hoewel ze een zeldzame complicatie zijn, kunnen ze om meerdere redenen voorkomen, waaronder systemische aandoeningen en slechte planning.

Moeilijkheden in de hygiëne

Zoals we al eerder hebben vermeld, kan de aanwezigheid van slotjes beugels invloed hebben op de dagelijkse schoonmaak en het borstelen. Het negeren van goede hygiënische gewoontes kan leiden tot veel mondproblemen.

Het hebben van een beugel kan de poetstechniek bemoeilijken en het gebruik van flosdraad voorkomen, waardoor zich steeds meer tandplak ophoopt. Daarom is het cruciaal om een hoog niveau van mondhygiëne te hebben om verdere problemen te voorkomen.

Witte vlekken

Tanddemineralisatie is een ander probleem dat zich kan voordoen tijdens en na het dragen van een beugel. De ophoping van tandplak kan leiden tot het loslaten van mineralen in het glazuur rondom de beugel, waardoor witte vlekken ontstaan die de esthetiek kunnen aantasten en tot andere restauraties kunnen leiden.

Wortelresorptie

Het is het verkorten van de tanden, en het kan gebeuren door het gebruik van overmatige krachten en andere basisvoorwaarden zoals bruxisme. Dit effect is alleen waarneembaar op radiografische beelden, en het komt meestal voor in de voorste tanden.

Zweren

Het hebben van een beugel is een nieuwe ervaring voor de mond, en het kan een tijdje duren voordat de weefsels gewend zijn aan de apparaten. In het ergste geval kan een beugel de binnenste weefsels van de lippen en wangen aantasten, waardoor er zweren ontstaan.

Deze letsels komen vaak voor in de buurt van de gebieden waar de metalen slotjes of de overtrokken uiteinden van de draad zich bevinden. In de meeste gevallen verdwijnen deze zweren in een korte tijd nadat de stimulans is verdwenen.

Maar….

Gelukkig heeft de ontwikkeling binnen de orthodontie niet stil gestaan en zijn er andere oplossingen om de tanden recht te zetten zonder gebruik van de metalen slotjes, namelijk door het dragen van een doorzichtige beugel.

Hierbij zullen de meeste bijwerkingen bij het verleden horen doordat deze beugel:

Onzichtbaar, comfortabel, uitneembaar is waardoor je normaal kunt poetsen, minder druk op de tanden en je jouw mondhygiëne op peil kunt houden. Geen witte vlekken op het glazuur en geen irriterende metalen slotjes in je mond.

Oftewel de juiste stap om jouw tanden netjes op een rijtje te krijgen zonder nare bijwerkingen.

Maak bij ons een afspraak om jouw situatie met de specialist door te nemen zodat jij een wel overwogen beslissing kan maken met impact voor de rest van jouw leven 🙂