Waarom zou ik flosdraad en tandenstokers gebruiken?

Het is noodzakelijk om flosdraad te gebruiken als aanvulling op het tandenpoetsen, waardoor een volledige hygiëne van onze mond mogelijk is. Het moet worden opgemerkt dat tandenpoetsen niet genoeg is voor een grondige mondreiniging; het verwijdert slechts 60% van de totale plak die zich in onze mond heeft opgehoopt. De resterende 40% zal worden verwijderd door een uitstekende interdentale reiniging (tussen de tanden).

Als we geen interdentale reiniging uitvoeren, hebben we meer kans op mondproblemen zoals gaatjes en tandvleesproblemen. Beide zijn verantwoordelijk voor het verlies van tanden.

Hulpmiddelen voor interdentale reiniging

1- Tandflos
Flossen doet 40% van het werk als we de strijd tegen schadelijke bacteriën of tandplak op onze tanden proberen te winnen. De plak heeft de eigenaardigheid van het accumuleren en genereren van zuren die gaatjes veroorzaken. Het irriteert ook ons tandvlees en we kunnen tandvleesaandoeningen krijgen, zoals gingivitis. Onze tanden hebben vijf verschillende oppervlakken, die we moeten schoonmaken; als we niet flossen, zullen twee van de tand oppervlakken vuil zijn.
Flossen stelt je in staat om voedselresten te verwijderen die mogelijk tussen jouw tanden zijn achtergebleven na het eten. Het flosdraad gaat waar een traditionele borstel niet komt. Het kan ook helpen bij het verwijderen van opgebouwde tandplak. Flossen komt ten goede als je tanden elkaar overlappen of als de afstand tussen jouw tanden erg klein is.
De meeste tandartsen raden je aan om ten minste één keer per dag te flossen. Zelfs het gebruik ervan 2-3 keer per week is beter dan het nooit te doen.
Flossen zou niet pijnlijk moeten zijn. Houd er rekening mee dat als je nooit of lange tijd geen gebruik hebt gemaakt van flosdraad, het zeer waarschijnlijk is dat het je een ongemakkelijk gevoel zal geven en dat het zelfs kan bloeden. Je moet er echter niet mee stoppen, want het opgehoopte voedsel of plak blijft precies de oorzaak van de bloeding.

2- Tandenstoker
Houten tandenstoker: het is een hulpmiddel dat het mogelijk maakt om voedselresten tussen de tanden te verwijderen. Het zal je misschien verbazen dat er 3.500 jaar geleden al tandenstokers werden gebruikt. In die tijd werden ze gemaakt van botten van verschillende dieren.
Wanneer gebruik je houten tandenstokers? Het is aan te raden om tandenstokers te gebruiken als we niet thuis zijn en we niet kunnen poetsen, of als er plak en voedsel tussen de tanden zit. Plak en voedselresten verwijderen is beter dan dit achter te laten.

Tandenstokers met borsteltjes
Dankzij de industriële ontwikkeling hebben we nu zeer fijne kunststof tandenstokers met een geïntegreerde borstel om voedsel te verwijderen. Dit is vooral nuttig voor mensen die een beugel dragen die een meer zorgvuldige hygiëne vereist.
Het is belangrijk om op te merken dat tandenstokers weliswaar nuttig kunnen zijn, maar dat ze het dagelijkse flossen niet kunnen vervangen.

De Tandheelkundige Vereniging beweert dat flossen het beste wapen is tegen tandplak, niet een overdreven claim. Het flossen van onze tanden verwijdert tandplak en voedselresten tussen de tanden en het tandvlees. Het helpt ook bij de controle en vermindert een slechte adem. Interdentale hulpmiddelen zijn het enige middel om plak tussen jouw tanden te reinigen.

Mocht je vragen hebben hoe jij jouw tanden schoon kan houden tijdens een beugel behandeling, laat dit ons weten 🙂