Overbeet corrigeren met Invisalign

Overbeet is een pathologie die wordt gekenmerkt door de boventanden die ver voor de ondertanden staan. De patiënt bijt slecht, iets wat soms zeer merkbaar is, maar andere keren is het zeer licht en nauwelijks merkbaar.
Dit is meestal een gevolg van een klasse II slecht gebit, waarbij de bovenkaak vergevorderd is ten opzichte van de onderkaak.
Typisch, bij een persoon met een juiste beet, sluiten de tanden van de boven- en onder bogen zich met een minimale overlap. Bij patiënten met een overbeet kan het bovenkaakgebit zelfs het kaakgebit volledig bedekken.
Wanneer de bovenste snijtanden een derde van de onderste snijtanden bedekken, wordt dit beschouwd als een diepe overbeet.

Problemen met overbeet

Deze pathologie brengt over het algemeen andere soorten problemen met zich mee, waarvan de belangrijkste zijn:
– Het esthetische probleem. Overbeet gaat meestal gepaard met het verdringen van de bovenste hoektanden en/of snijtanden. Hoewel het niet noodzakelijkerwijs bij alle patiënten voorkomt.
– Patiënten bijten uiteindelijk in hun tandvlees. Dit genereert op zijn beurt over het algemeen parodontale en bruxisme problemen, die uiteindelijk leiden tot slijtage van het glazuur van de onderste boogdelen.
– Het belemmert ook de mondhygiëne en verhoogt de neiging om meer gaatjes te hebben. Door tegen elkaar staande tanden wordt het reinigen van de tanden bemoeilijkt.

Is het mogelijk om een overbeet te voorkomen?

We moeten er rekening mee houden dat het in de overgrote meerderheid van de gevallen niet mogelijk is om overbeet te voorkomen. Omdat genetische overerving een bepalende rol speelt.
Door deze zelfde factor is er een familiegeschiedenis van overbeet bij de meeste patiënten met dit type malocclusie.
Sommige gewoontes die in de kindertijd plaatsvinden kunnen ertoe bijdragen dat kinderen een overbeet ontwikkelen, dit zou een beïnvloedbare factor zijn. Zo kunnen we overwegen om de fopspeen lang te gebruiken of op de duim te zuigen.

Invisalign behandeling bij overbeet

Invisalign onzichtbare beugel is een zeer geschikte techniek om overbeetproblemen te corrigeren. De onzichtbare beugel laat toe om een reeks van differentiële krachten toe te passen op het gebit met maximale controle en vooral met een minimum aan ongemak.
De Invisalign behandeling is een esthetisch en functioneel systeem, aangezien het gebaseerd is op transparante hoesjes die kunnen worden verwijderd en geplaatst. Ze zijn bijna niet waarneembaar in het dagelijks gebruik.
Deze transparante hoesjes maken, net als andere orthodontische hulpmiddelen, progressieve bewegingen op de tanden om een harmonieuze en functionele glimlach te bereiken.
In het geval van een Invisalign orthodontische behandeling wordt het productieproces aangepast aan elke patiënt, afhankelijk van het ontwerp dat de tandarts/ orthodontist met behulp van de software heeft gemaakt.

Behandelplan en productie van de Invisalign Aligners

Invisalign uitneembare hoesjes zijn op maat gemaakt voor de mond van de patiënt. Daarom is het essentieel om een nauwkeurig monddossier te hebben. We scannen de tanden van de patiënt met een Scanner.
Dit 3D digitale record wordt elektronisch naar Align Technology gestuurd en we zijn begonnen met het behandelplan opte stellen om de krachtsystemen die we naar de tanden zullen sturen met behulp van de transparante aligners.

-De start van de behandeling met Invisalign

Om de behandeling te laten slagen, en vooral om te voldoen aan de vastgestelde tijden, is het noodzakelijk dat de patiënt de aligners minimaal 22 uur per dag in heeft, waarbij ze alleen worden verwijderd voor het eten, drinken van andere vloeistoffen dan water en het poetsen van de tanden.
Accessoires zijn ook vaak nodig in bijna alle behandelingen. De accessoires zijn kleine puntjes die aan de tand worden bevestigd. Hiermee is het mogelijk om bepaalde bewegingen uit te voeren die de aligner niet zelfstandig kan uitvoeren. De plaatsing van het accessoire is gepersonaliseerd, zoals het geval is bij de Invisalign behandeling.

– Refinements

In dit, vaak eind, stadium beoordeelt de behandelaar de conditie van de mond en de conditie van het gebit.
Soms waardeert de orthodontist/ tandarts dat het behaalde resultaat van de behandeling verbeterbaar is en dan is het nodig om de mond van de patiënt opnieuw te scannen en nieuwe sets aligners aan te vragen bij de fabriek: dit is de verfijning.

-Het einde van de Invisalign behandeling: nacht beugel

Wanneer de behandelaar de Invisalign behandeling beëindigt, is het niet meer nodig om de aligners te gebruiken en begint de bewaarfase.
De tanden hebben een zogenaamd “geheugen” en hebben daarom de neiging om terug te keren naar hun oorspronkelijke positie zodra de aligners verwijderd zijn.
Om deze reden is de retentie fase een van de belangrijkste van de behandeling, omdat het mogelijk is om de bereikte resultaten in de loop van de tijd te behouden.
Er zijn twee soorten retenties die in de mond van de patiënt worden geplaatst na het voltooien van de orthodontie behandeling:

Spalkjes:
Dit zijn dunne draadjes die aan de binnenkant van de tanden, van hoektand tot hoektand, zowel aan de boven- als aan de onderkant worden geplaatst.

Nacht beugel:
Ze kunnen van vele soorten zijn. De meest voorkomende zijn plastic hoesjes, zoals aligners, maar stijver en iets dikker.
De orthodontist zal aangeven hoe lang de nachtbeugel gedragen zal worden. Normaal gesproken zijn dit de slaapuren.

Mocht je nog vragen hebben na het lezen van deze informatie laat het ons weten via de mail of bel ons.