Orthodontische röntgenfoto’s

Patiënten in de tandheelkundige kliniek staan meestal versteld als ze horen dat hun orthodontist/ tandarts ook een röntgenfoto moet laten maken. Alsof de individuele röntgenfoto’s van de tanden voor de behandeling nog niet genoeg zijn. Voor de juiste uitlijning van het gebit is echter een OPG, panoramische röntgenfoto van de boven- en onderkaak, inclusief het gebit, nodig. Een röntgenfoto is een belangrijk hulpmiddel voor de diagnose, als het gaat om orthodontische ingrepen. Het is noodzakelijk dat je het belang hiervan begrijpt.

Wat is een röntgenfoto?

Een röntgenfoto is een beeldvormend hulpmiddel, die zowel op tandheelkundig als op medisch gebied wordt gebruikt. De röntgenmachine maakt gebruik van stralingsbundels om door de huid, zachte weefsels tot aan de onderliggende tanden en botten te bekijken. Er worden verschillende soorten röntgenstralen gebruikt in de orthodontische opstelling en ze kunnen zowel van binnen als van buiten de mond worden geproduceerd.

Soorten röntgenstralen

– Intraorale röntgenfoto’s, zoals de bitewing, stellen de tandarts in staat om beelden van individuele tanden te zien.

– Panoramaröntgenfoto’s zijn een veel voorkomend type dat de hele mond in één foto laat zien.

– Cephalometrische röntgenfoto’s projecteren het hele hoofdbeeld, zodat de tanden in relatie tot de kaak te zien zijn.

Het type röntgenfoto’s dat nodig is bepaald de behandelaar om het behandelplan juist op te stellen.

Orthodontische röntgenfoto’s

Er zijn verschillende redenen om meer röntgenfoto’s te maken voor orthodontische ingrepen in vergelijking met de basale ingrepen op de praktijk van de algemene tandarts. De eerste röntgenfoto’s stellen de orthodontisten/ tandartsen in staat om een behandelplan te maken, omdat het de locatie van elke individuele tand laat zien. Zo kan de behandelaar met behulp van orthodontische hulpmiddelen het beste behandelplan voor het correct uitlijnen van de tanden opstellen.

Bovendien toont de röntgenfoto ook abcessen en andere onderliggende tandproblemen. Deze moeten allemaal worden behandeld voordat een orthodontische ingreep begint. De reden waarom orthodontisten afhankelijk zijn van röntgenfoto’s is dat het de enige manier is om de wortels van de tanden te laten zien. Abnormale lengte van de wortel kan een grote invloed hebben op de behandeling.

Wat maakt orthodontische röntgenfoto’s anders?

Patiënten hebben de indruk dat ze hun oude tandheelkundige röntgenfoto’s kunnen gebruiken tijdens een bezoek aan de praktijk van een orthodontische behandelaar. Maar dit is niet altijd mogelijk omdat de röntgenfoto’s niet alle benodigde informatie geven. De meeste röntgenfoto’s van tandartspraktijken zijn panoramisch en laten alleen de groei van de tanden en het tandbederf zien. Orthodontische röntgenfoto’s tonen echter de hele kaaklijn en gedetailleerde beelden van de wortels. Het is een vereiste voor het starten van een orthodontische ingreep, zoals een beugel of het nemen van afdrukken voor een Invisalign-behandeling.

Welke patiënt heeft de röntgenfoto’s nodig?

Er zijn verschillende redenen voor de noodzaak van röntgenfoto’s, en het is niet alleen voor de uitlijning van de tanden. Iemands leeftijd, toestand, mondgezondheid, medische gezondheid en huidige status maakt een groot verschil. Kinderen hebben meestal herhaalde röntgenfoto’s nodig in vergelijking met volwassenen, omdat ze nog steeds groeien en eventuele veranderingen in de mond het behandelplan kunnen beïnvloeden. Bovendien moeten mensen met tandvleesproblemen, botresorptie en andere ernstige orale aandoeningen ook een röntgenfoto laten maken.

Heb je vragen over de stand van jouw tanden? Maak een afspraak zodat wij jouw wensen en mogelijkheden kunnen bespreken.