Orthodontische beugels en allergieën

Volgens de huidige onderzoeksresultaten is de meest voorkomende allergie bij kinderen te wijten aan het nikkel in orthodontische apparatuur. Bovendien komt de allergie vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, als gevolg van een sensibiliserende blootstelling aan nikkel in juwelen. Studies hebben aangetoond dat allergieën ook de etiologische oorzaak kunnen zijn van hypodontie en een hoge risicofactor voor uitgebreide wortel resorptie ontwikkeling, tijdens de ortho behandeling.

Nikkel allergie

Soms zijn orthodontisten nodig om patiënten met een nikkelallergie te behandelen omdat zij de tanden in een ideale boog willen hebben. Het is een grote zorg voor hen omdat het merendeel van de tandheelkundige apparaten en materialen zijn gemaakt met behulp van nikkel. Nikkel wordt gebruikt in super-elastische-nikkel titanium boogdraden die worden gebruikt tijdens de eerste nivellering en uitlijning van de tanden. De concentratie is ongeveer 47 tot 50 procent. Daarnaast is het ook een onderdeel van roestvrijstaal, dat aanwezig is in boogdraden en beugels beide, die 8 procent van de legering.

Extra orale orthodontische hulpmiddelen kunnen ook een allergische reactie veroorzaken als gevolg van nikkel. De allergie en sensibilisatie voor nikkel is een belangrijk punt van zorg in de orthodontie, vooral als het gaat om nikkel dat orale piercings en sieraden bevat.

Reactie op immuniteit

Wanneer het immuunsysteem reageert op nikkel, is het meestal type IV-overgevoeligheid, ook wel bekend als contactdermatitis. Het is T-cel en monocyten/macrofagen gemedieerd en bestaat uit twee fasen. De eerste fase wordt opgewekt nadat het nikkel in eerste instantie het lichaam binnenkomt. Het begint in de vorm van contactdermatitis of contactmucositis, die optreedt als gevolg van een constante her blootstelling aan nikkel, die zich over een periode van dagen tot drie weken ontwikkelt. Als nikkel uit orthodontische apparatuur wordt uitgeloogd, is het type IV-overgevoeligheid.

Hoe wordt het gediagnosticeerd?

De diagnose van nikkelallergie als gevolg van een beugel is moeilijker in vergelijking met problemen op de huid. Wanneer de patiënt zijn vragenlijst invult, zal de tandarts weten of hij/zij een nikkelallergie heeft of niet. Bovendien moet de patiënt voor de ingreep worden gewaarschuwd. Als een patiënt echter niet weet of hij een nikkelallergie heeft, kan dit worden bevestigd door een dermatoloog te raadplegen.

Mondklachten en symptomen

Hieronder volgen de orale tekenen en symptomen van nikkelallergie
– Gingivale hyperplasie
– Brandend gevoel
– Hoekige cheilitis
– Labiale afschilfering
– Stomatitis
– Erythema multiforme
– Parodontitis
– Dysgeusia
– Stomheid
– Zijdelingse pijn van de tong

Wat is de behandeling?

Als er intra-orale tekenen en symptomen worden gezien, moeten de boogdraden onmiddellijk worden verwijderd en vervangen door roestvrijstalen boogdraden, die een lager gehalte aan nikkel hebben of een titanium molybdeenlegering hebben. Met hars gecoate Ni-Ti draden zijn ook een van de opties.

Bovendien moet, als de allergie blijft bestaan, alle behandeling worden stopgezet en moeten de boogdraden worden verwijderd. Voor ernstige reacties dient de patiënt een arts te raadplegen.

Andere alternatieven

Andere alternatieven voor nikkel zijn
kunstof doorzichtige beugels
– titanium beugels en gouden beugels

Bij Comfortho zijn wij erg bewust van deze bijwerking en wij hebben dan ook een bewuste keuze gemaakt dat wij onze klanten de volgende soorten beugels aanbieden:

Kunstof doorzichtige beugels, keramische slotjes, titanium slotjes en gouden slotjes beugels.

Ben jij aan het overwegen om een beugel te nemen? Kom dan langs bij ons om een vrijblijvend kennismakingsgesprek hebben met een van onze specialisten die jouw situatie graag willen bespreken :).