Is Invisalign ook voor kinderen?

Door de ontwikkelingen in de tandheelkunde zijn metalen beugels niet de enige effectieve behandeling voor het corrigeren van scheve tanden bij kinderen. Doorzichtige hoesjes van Invisalign zijn net zo effectief als metalen beugels voor het rechtzetten van tanden. In sommige gevallen kan het behandelingsproces zelfs sneller verlopen. Het grote verschil tussen metalen beugels en Invisalign aligners is dat er bij deze doorzichtige hoesjes geen draden en metaal zichtbaar is die vaak een ongemakkelijk gevoel van zelfbewustzijn geven. Dit komt vaak voor bij gebruik van de slotjes beugel.

Is Invisalign ook voor kinderen? Dat is en vraag die vaak gesteld wordt.
Naarmate kinderen groeien, groeit hun glimlach mee :).
De perfecte tijd om met een orthodontische behandeling te beginnen is gemiddeld tussen de 6 en 12 jaar, dit staat bekend als fase 1 van de behandeling. In dit stadium pakt de orthodontist/ tandarts een probleem aan dat zich ontwikkelt en ziet hij/zij problemen die een vroege behandeling nodig kunnen hebben. De behandeling met doorzichtige hoesjes heeft een positieve ervaring, voorspelbare resultaten en is net zo veilig voor kinderen als voor volwassenen.

Voordelen van Invisalign

Hoewel een doorzichtige beugel behandeling zorg en verantwoordelijkheid vereist, is een van de belangrijkste voordelen van Invisalign ten opzichte van metalen beugels dat je ze kunt verwijderen wanneer je maar wilt. Echter, om de behandeling zo effectief mogelijk te laten zijn, moet je de beugels tot 22 uur per dag dragen. Je wordt enkel aangeraden om ze te verwijderen tijdens het eten, borstelen en flossen.

Voordeel Invisalign

– In tegenstelling tot traditionele metalen beugels, worden Invisalign aligners uit de mond gehaald om de tanden te reinigen. Uw kind hoeft dus geen grote aanpassingen te doen aan het schoonhouden van zijn of haar gebit. Het vermindert ook het risico op tandvleesproblemen en gaatjes.
– Een ander voordeel van Invisalign is dat ze tijdens het eten moeten worden verwijderd. Dit zal het dieet van uw kind niet beperken en zal het dagelijkse leven niet verstoren.
– Kinderen hebben over het algemeen een beugel nodig om hun tanden, met een beetje hulp, op de juiste plaatst te krijgen in het kaakbot. Vaak gaat een zichtbare slotjes beugel gepaard met schaamte voor vriendjes en vriendinnetjes. Invisalign beugels zijn bijna onzichtbaar, zodat uw kind niet door een bron van schaamte hoeft te gaan.
– Invisalign is minder pijnlijk en comfortabeler, omdat je niet maandelijks naar de beugeltandarts hoeft om de draadjes te laten aanspannen.

Nadeel Invisalign

– Het vergt discipline van uw kind om de beugel in te houden.

Wanneer kunnen kinderen Invisalign gebruiken

Het is niet ongebruikelijk dat kinderen de aligners willen uitnemen of gewoon uit nieuwsgierigheid willen tonen. Bovendien kunnen ze vergeten om ze schoon te maken voordat ze deze in de mond terugplaatsen of zelfs vergeten waar ze de beugeltjes neer gelegd hebben. Kinderen die de aligners verliezen of niet dragen, kunnen de behandeling in gevaar brengen. Kinderen zijn net zo zelfbewust van hun glimlach als tieners en volwassenen daarom kiezen ze Invisalign voor de bijna onzichtbaarheid voordeel.
Invisalign beugel is een veilige en effectieve manier om het gebit te verbeteren bij kinderen die een beetje hulp nodig hebben bij de tandheelkundige ontwikkeling. Het is echter belangrijk voor kinderen om tijdens de behandeling voldoende coöperatief en gemotiveerd te zijn. Bovendien moet de behandeling worden gestart op een leeftijd waarop kinderen verantwoordelijk genoeg zijn om mee te gaan met de behandeling en gedisciplineerd mee omgaan.

Wilt u een weten of u kind klaar is voor een beugel behandeling? Stel deze vraag aan uw tandarts of kom bij ons langs voor een intakegesprek.