Hoe te eten en drinken met beugels

Als de slotjes net zijn gezet, kan het de eerste dagen erg wennen zijn, voornamelijk de druk op jouw tanden en het gevoel van jouw tong die langs de slotjes gaan.
Deze lichte pijn heeft de neiging om na enkele dagen weg te gaan, maar het is cruciaal om bewuste voedselkeuzes te maken. Hard of kleverig voedsel kan je beugel beschadigen en pijn veroorzaken in de dagen na het plaatsen van een beugel.
Hier is hoe je voedsel kunt eten met nieuwe of slotjes beugels. Vergeet niet dat het leren wat je moet eten en hoe je moet eten je kan helpen om je snel aan te passen aan je nieuwe of strakke beugel.

Wijzig je dieet

Eet zacht voedsel. Je moet kiezen voor voedingsmiddelen die gemakkelijk te kauwen zijn. Zacht voedsel zal jouw slotjes beugel niet beschadigen, en het zal ook geen pijn doen aan gevoelige tanden. Dit zijn enkele voorbeelden:
– Purees. Je kan bijna alle voedingsmiddelen pureren als je dit wilt. Hoewel het soms geen persoonlijke voorkeur is, is het duidelijk dat het een optie is die je zult moeten overwegen als je het minste ongemak wilt ondervinden.
– Gekookt voedsel. Gekookt voedsel is zachter, en daarom zul je tanden minder werk hebben om dit te vermalen.
– Warme en koude soepen. Het is een manier om alle vitaminen en mineralen die je nodig hebt voor je dieet te blijven krijgen zonder te kauwen. Soepen zijn ideaal voedsel voor net geplaatste slotjes beugels.

Vermijd hard voedsel. Deze voedingsmiddelen kunnen breuken in de slotjes beugel veroorzaken en milde tot ernstige pijn in de dagen na het plaatsen van een beugel. Vermijd hard of knapperig eten, vooral na een afspraak met de behandelaar. Vermijd dan ook het volgende harde voedsel:
– Vezel houdend en onder gekookt vlees.
– Plakkerig en knapperig voedsel: Snoep, kauwgom, toast, noten, allemaal wat ingewikkeld is om te eten als je een beugel draagt. Plakkerig voedsel blijft aan de slotjes beugel plakken en kan leiden tot ongewenste omstandigheden. Wat noten betreft, kan hun hardheid en textuur zelfs de beugel beschadigen en je dwingen om vaker naar de behandelaar te gaan dan gewenst.

Verander de manier waarop je eet

Snij het voedsel in kleine stukjes. Het bijten van voedsel op de manier die je gewend bent na een leven lang eten op deze manier kan ervoor zorgen dat de beugels van jouw tanden komen of breken. Een manier om dit te voorkomen is door je eten in kleine stukjes te snijden. Dit kan je helpen om de hoeveelheid werk die jouw tanden doen bij het malen van voedsel te verminderen. Bijvoorbeeld: Snij de appels in plakjes voor het eten. Net als bij maΓ―s kan het bijten in een appel pijn of schade aan je beugel veroorzaken.
Kauw met behulp van je kiezen. De meeste mensen denken niet veel na over de tanden die ze gebruiken om hun eten te bijten en te kauwen. Echter, wanneer een beugel net is geplaatst of alleen maar is aangepast, kunnen jouw tanden bijzonder gevoelig zijn. Kauwen met jouw kiezen, die meestal dikker zijn en beter geschikt om op te kauwen, kan helpen de pijn in jouw voortanden te verlichten.
Eet langzaam. Hoewel het moeilijk is als je uitgehongerd bent, meestal als jouw tanden te pijnlijk waren om te eten op de eerste dag na het plaatsen van jouw beugel, is het belangrijk om langzaam te eten. Te snel eten kan ertoe leiden dat je vergeet hoe je moet eten (kleine stukjes die met jouw kiezen zijn gekauwd). Als je te snel eet, loop je ook het risico om in zaden of botten te bijten.
Neem pijn verlichters in. Als je aanzienlijke pijn ondervindt nadat een beugel is geplaatst of aangepast, kan je overwegen om medicatie te nemen om de pijn te beheersen.

Ook kunnen we drinken niet vergeten: want hydratatie is net zo belangrijk als eten.

Het is van vitaal belang om de consumptie van suikerhoudende dranken te verminderen, om het risico op tandbederf te verminderen. Om deze reden zijn ze het type drank dat men moet vermijden. Het zuur in deze dranken valt het glazuur aan en veroorzaakt een ontkalking die witte vlekken rond de beugels veroorzaakt die eeuwig kunnen blijven bestaan.

Ook bevatten deze dranken meestal veel suikers, iets wat gaatjes en beschadiging van het gebit versnelt. Water is ongetwijfeld de essentiΓ«le drank die je moet nemen om voldoende hydratatie te garanderen tijdens jouw nieuwe ervaring.

Nu zal je wel denken “Jeetje wat een bijsluiter alleen maar om mijn tanden recht te zetten”. Gelukkig bestaat er ook een alternatief voor de zichtbare slotjes beugel namelijk de Doorzichtige beugel. Deze beugel bestaat uit een serie van kunstof aligners die over jouw tanden en kiezen heen gaan. Een groot voordeel is dat je ze uitdoet wanneer je drinkt en eet oftewel je hoeft veel minder rekening te houden met wat je eet en wanneer.

Wil je meer informatie of de Doorzichtige beugel iets voor jou kan zijn? Neem dan contact met ons op voor een kennismakingsgesprek πŸ™‚