Hoe orthodontische beugels werken

Orthodontische beugels zijn een van de meest voorkomende cosmetische behandelingsalternatieven in de hedendaagse tandheelkunde. Ze worden gebruikt voor het corrigeren en herschikken van meervoudige gebitsafwijkingen en bijt problemen.

Of je nu scheven tanden, veel tanden die bij elkaar hebt staan of mooie tanden hebt, een beugel kan de meeste bijt problemen corrigeren met de juiste planning en zorg.

Tijdens deze behandeling zal jouw behandelaar een reeks slotjes en draden aan het oppervlak van jouw tanden bevestigen om ze in de gewenste positie te laten bewegen of je kiest ervoor om een doorzichtige beugel te nemen waar geen metaal meer bij komt kijken. Hoewel het klinkt als een eenvoudige taak, moet de specialist een zorgvuldige en gecompliceerde studie uitvoeren, waarbij hij/ zij jou beet, spieren en botten analyseert. Meestal heeft hij/ zij verschillende röntgenfoto’s, gipsmodellen en foto’s nodig om een diagnose te stellen en het juiste behandelplan voor jouw geval te bepalen.

Elk geval is anders en vereist meerdere bewegingen in volgorde om de best mogelijke resultaten te garanderen.

Wat is het mechanisme achter de beugel?

De manier waarop een beugel werkt, is door druk uit te oefenen op specifieke delen van het gebit. Deze druk induceert en stimuleert de tanden in een bepaalde richting te bewegen om hun positie en locatie te corrigeren.

Tijdens dit proces houdt de boogdraad de druk op het gebit in stand, terwijl de beugels het gebit op zijn plaats houden.

Nu, om het mechanisme achter de beugels te begrijpen, moet je één basisprincipe kennen: bot opbouw. Dit proces beschrijft hoe een beugel jouw tanden van de ene plaats naar de andere kan verplaatsen zonder deze te kwetsen of te beschadigen.

Het belangrijkste aspect om te overwegen is dat de wortels van jouw tanden niet stijf in jouw alveolaire bot vastzitten. Ze worden omgeven door een dun weefsel, het Periodontaal Membraan, dat je tanden elke keer dat je ze gebruikt koestert. Dit membraan beschermt je tanden tegen pijn en beschermt ze tegen de enorme bijt krachten. Hierdoor kan een orthodontische beugel werken, omdat de tand zich licht in het bot kan bewegen.

De bot opbouw gebeurt wanneer de draden de tanden langzaam en progressief onder druk zetten of dmv de doorzichtige beugel, waardoor het membraan wordt uitgerekt en de tanden in de juiste positie worden gehouden, waardoor er ruimte ontstaat voor de tand om te bewegen. Tegelijkertijd wordt de plaats waar de tand of kies was gevuld met een nieuw bot, en de band en de slotjes duwen de tand of kies naar voren door een veilige verandering van positie. Dit onzichtbare proces is de oorzaak van de lichte pijn die gepaard gaat met beugels, omdat het bot langzaam wordt geremodelleerd.

Daarom worden jouw tanden tijdens de bot opbouw in jouw orthodontische behandeling sterker, en wordt jouw bot nieuwer en gezonder.

Afhankelijk van het geval en de complexiteit ervan, kan het zijn dat je een paar of meerdere gadgets nodig hebt om de eindresultaten te verkrijgen. Hoewel het proces moeilijk klinkt, is het een langzaam maar constant en zorgvuldig proces dat uitmuntend teamwerk en veel geduld vereist. Bovendien, als gevolg van de complexiteit en de meerdere factoren die betrokken zijn, is het essentieel dat orthodontie gespecialiseerde bedrijven jou gedurende het hele proces, van de eerste foto tot de uiteindelijke verwijdering van de beugel op de voet volgen door middel van controle afspraken.

Aan het einde van de behandeling krijg je een nieuwe glimlach met sterke wortels en tanden. Hoewel het misschien te veel tijd lijkt, zijn orthodontische beugels een effectieve manier om tanden recht te zetten en de meeste bijtproblemen te behandelen, met uitstekende eindresultaten.

Mocht je vragen hebben of er iets gedaan kan worden aan jouw situatie? Maak dan een afspraak om dit te bespreken met onze specialisten 🙂