Hoe maak je jouw tanden schoon met een beugel in?

Heb je een beugel en vind je het erg moeilijk om je tanden te poetsen?

Een beugel werkt als een barrière tussen jou en jouw tanden, waardoor het lastiger is om het goed schoon te houden. Het is echter zeer belangrijk om je beugel schoon te houden, omdat het een onderdeel is van jouw mondhygiëne. Dus, hierbij een overzicht hoe je ze kunt schoonhouden.

Tandenborstel

De tandenborstel die je gebruikte voordat je een beugel kreeg, zal niet meer voldoen. Hoewel het tot op zekere hoogte wel werkt, zijn er een paar betere opties, die het doel dienen en het schoonmaken van de tanden met beugels veel gemakkelijker maken. Je kan op zoek gaan naar tandenborstels die speciaal zijn gemaakt voor mensen met een beugel. Borstels met spindels helpen de tanden rond de beugels en de draden grondig te reinigen.

Borstel de buitenste oppervlakken

Voedselresten en tandplak hopen zich het meest op aan het buitenoppervlak van de tanden; hier zijn de beugels gelijmd. Dit is waar de plak het meest zichtbaar is, vooral op de beugels. Begin met het poetsen van de tanden onder de beugels en verwijder voedselresten onder de beugels. Poets vervolgens boven de beugels en probeer zoveel mogelijk van elke tand en tussen de draden te reinigen. Houd het borsteltje op een stand van 45 graden met behulp waarvan je het beste kunt schoonmaken.

Borstel de binnenkant

Als je klaar bent met het poetsen van je voortanden, poets dan je kiezen. Je kunt ze normaal poetsen, met speciale aandacht voor alle oppervlakken van de kiezen. Gebruik de tandenborstel in een cirkelvormige beweging om plak en vuil weg te poetsen. Hoewel dit deel van jouw mond makkelijker te reinigen is, moet je dit niet over haasten. Geef jouw kies net zoveel tijd en aandacht als waar de beugels aan het oppervlak zijn vastgeplakt.

Flossen

Hoewel het misschien onmogelijk lijkt om je tanden te flossen omdat alle draden de ruimtes tussen je tanden blokkeren. Het is erg belangrijk om jouw tanden te flossen, vooral als je een beugel draagt. Zelfs als het extra tijd kost om dit te doen, is het de moeite waard om jouw tanden schoon te houden. Bovendien zijn er een aantal opties die veel beter zijn dan de traditionele flosdraad. Zo zijn er bijvoorbeeld flosplukken, kleine stukjes flos die aan een plastic raggertje vastzitten. Ze helpen jouw tanden goed te reinigen tussen de ruimtes door. Daarnaast is een waterflosser ook een goede optie voor mensen met een beugel, omdat deze water door de openingen tussen de tanden duwt en alle voedseldeeltjes en tandplak verwijdert.

Mondwater

Het is erg belangrijk om een mondwater te gebruiken als je een beugel krijgt. Aangezien jouw mond niet gewend is aan de beugel en draden, is er een grote kans op voedselophoping in deze gebieden, wat kan leiden tot een slechte adem. Daarom is het gebruik van een mondspoelmiddel na het poetsen en flossen van jouw tanden een goede manier om bacteriën die in jouw mond op de loer liggen te doden. Bovendien voorkomt het dat een slechte adem een groot probleem wordt. Een mondspoeling met fluoride als een van de ingrediënten is het beste.

Zoals je kan lezen is het belangrijk dat je voldoende aandacht besteed aan de verzorging van jouw tanden tijdens het dragen van een beugel.

Een andere optie is om te overwegen om een doorzichtige beugel te dragen, het grote voordeel van zo’n beugel is namelijk dat je deze kan uitnemen wanneer je gaat eten of drinken en tijdens het poetsen van jouw tanden is deze uit zodat je goed rondom de tanden en kiezen kan komen met jouw tandenborstel.

Mocht je vragen hebben of een doorzichtige beugel ook voor jouw situatie een uitkomst is maak dan een afspraak met ons zodat wij samen met jou dit kunnen bespreken.