Hoe Invisalign je tanden beweegt

We leven in een wereld die gedreven wordt door efficiëntie. In de tandheelkundige praktijk is dat niet anders. Tandartsen en onderzoekers zijn al jaren op zoek naar manieren om tandheelkundige behandelingen beter, sneller, gemakkelijker en comfortabeler uit te voeren.

Hoewel de meeste orthodontische behandelingen bewezen hebben effectieve alternatieven te zijn voor de behandeling van scheve tanden en tandheelkundige malocclusies, hebben traditionele vaste beugels een beperkte esthetiek die het uiterlijk van de patiënten in gevaar brengt.

Invisalign kan de oplossing zijn voor deze problemen, waardoor je een esthetische en comfortabele orthodontische behandeling kunt krijgen, die bijna onzichtbaar is voor anderen. Maar, je kunt je afvragen, hoe beweegt een onzichtbare beugel, zoals Invisalign, je tanden? Maak je geen zorgen. We zullen je alles vertellen in dit artikel.

Wat is Invisalign?

Invisalign is een orthodontisch behandelingssysteem dat gebruik maakt van transparante, uitneembare, op maat gemaakte aligners om problemen met de plaatsing van de tanden en bijt problemen op te lossen.

Ze werden ontwikkeld in 1997 en zijn sindsdien een krachtig hulpmiddel geworden om het gebit in beweging te brengen, terwijl ze relatief dun en transparant zijn. Het materiaal dat gebruikt wordt voor de productie ervan is een sterke semi-elastische kunststof die zorgt voor de stijfheid en het onzichtbare uiterlijk op hetzelfde moment.

Hoe werkt Invisalign?

Elke orthodontische behandeling werkt volgens hetzelfde basisprincipe: het induceren van de tand beweging door druk uit te oefenen op de tanden, met specifieke hoeken en apparatuur, om ze langzaam maar voortdurend te bewegen. Met constante druk draaien de tanden en kiezen, ze worden gedraaid en bewegen naar de gewenste eindpositie.

Echter, in tegenstelling tot traditionele vaste beugels, beweegt Invisalign jouw tanden met behulp van kunstof aligners in plaats van metaaldraad en elastieken.

Planning en evaluatie

Eerst voert de tandarts een gedetailleerde en methodische evaluatie van uw tanden en kaakbot uit, waarbij er röntgenfoto’s, foto’s en bijt afdrukken maakt. Met al die informatie over jouw gebit en mond kan de professional alle bijt problemen, hun bronnen en de stappen die nodig zijn om ze op te lossen, begrijpen.

Deze stap is vooral cruciaal omdat elk type van malocclusie problemen kan leiden tot verschillende behandelingsalternatieven. Daarom zijn er meerdere factoren en elementen waarmee rekening moet worden gehouden bij de planning en evaluatie van de Invisalign behandeling.

De aligners maken

Na de evaluatie krijgt de tandarts een digitale replica van uw mond en gebit, of het nu gaat om het scannen van een gipsafdruk of om het scannen van het gebit met een mondscanner. Met behulp van moderne scan- en 3D-reconstructietechnologie kan de professional uw bijt problemen analyseren en de Invisalign aligners ontwerpen met behulp van gespecialiseerde software.

De software maakt de aligners in een strikte en specifieke volgorde, met aangepaste hoeken, vormen, hulpstukken en alle andere functies die nodig zijn om de gewenste beweging op te wekken. Vervolgens worden de aangepaste aligners geprint, getrimd en gepolijst voor gebruik.

Eenmaal verkregen, moet je de Invisalign aligners gebruiken in een specifieke volgorde tussen 10 en 17 maanden, voor een minimum van 20 uur per dag, zeven dagen per week. En dit is een essentiële factor voor het succes van de behandeling.

Kortom, Invisalign is een modern orthodontisch behandelingsalternatief dat je toelaat om je bijt problemen te corrigeren. Het levert verbluffende resultaten op zonder je uiterlijk in gevaar te brengen, maar vereist wel een constant en toegewijd compromis.

Heb je vragen of jouw situatie ook verbeterd kan worden met een doorzichtige beugel? Contact ons en wij bespreken jouw wensen en mogelijkheden 🙂 .