De voordelen van Invisalign voor scheve tanden.

Scheve tanden is een veel voorkomende aandoening die optreedt wanneer er niet genoeg ruimte in het kaakbeen is om de tanden goed te laten groeien. Het resulteert over het algemeen in verkeerd uitgelijnde, kromme of verdraaide tanden.

Hoewel het misschien niet lijkt op een significant tandprobleem, kan deze aandoening invloed hebben op de esthetiek, beet en hygiëne, wat leidt tot tandbederf en andere complicaties.

Wat zijn de oorzaken van scheve tanden?

Dit kan een gevolg zijn van meerdere factoren of soms een combinatie van meerdere factoren.

Ten eerste kan het een resultaat zijn van genetische factoren. Bijvoorbeeld, het ontwikkelen van een klein kaakbeen kan leiden tot drukte tijdens de groei van een volwassen gebit. Ook hebben mensen soms tanden die groter dan eigenlijk past, wat resulteert in een verkeerde uitlijning.

Aan de andere kant kunnen er ook scheve tanden optreden als gevolg van niet-genetische factoren, zoals de volgende:

– Wanneer je tijdens jouw jeugd een tand verliest, zorgt dit ervoor dat andere tanden bewegen, waardoor jouw beet verandert.
– Soms groeien jouw tanden uit in de verkeerde stand, of het nu komt door een overbezet primair gebit, extra tanden in jouw gebit, of een spontane verkeerde groei.

Deze laatste elementen veranderen het evenwicht in jouw beet, waardoor er afwijkingen ontstaan die kunnen leiden tot scheve tanden.

De gevolgen van scheve tanden.

Elk geval is anders. Daarom zijn de gevolgen van scheve tanden afhankelijk van elk afzonderlijk kenmerk en de ernst van de aandoening.

Scheve tanden kunnen variëren in zijn complexiteit, gaande van milde tot ernstige gevallen. De gevolgen kunnen gaan van onmerkbare tekenen die jouw hygiëne belemmeren, bijt problemen veroorzaken, cariës veroorzaken en zelfs verhinderen dat je correct eet en spreekt.

Hoe kunnen scheve tanden verholpen worden?

Gelukkig zijn er in de hedendaagse tandheelkunde meerdere behandelingsalternatieven, waaronder verschillende soorten orthodontische en cosmetische behandelingen. Zo kunnen we traditionele vaste beugels of beugels vinden met moderne esthetische oplossingen zoals Invisalign.

Deze orthodontische behandelingen zijn de meest effectieve alternatieven om de scheve tanden te corrigeren, vooral in de vroege stadia of tijdens de adolescentie.

Is Invisalign effectief bij scheve tanden?

Invisalign is een behandelingsalternatief dat gebruik maakt van duidelijke en op maat gemaakte aligners om meerdere soorten malocclusies te corrigeren. Als orthodontisch alternatief is Invisalign zeer effectief bij de behandeling van scheve tanden. Het heeft echter het voordeel dat het praktisch onzichtbaar is terwijl het toch efficiënt is.

Deze behandeling maakt gebruik van nieuwe technologieën en materialen.

Hoe werkt Invisalign?

De Invisalign behandeling werkt door druk uit te oefenen op specifieke punten op het tand oppervlak om hun verschuiving in de juiste positie te bewerkstelligen. Tijdens de behandeling moet je de aligners om de 14 dagen vervangen, waarbij je van de ene aligners naar de andere gaat terwijl de verkeerde uitlijning wordt gecorrigeerd.

De aligners worden gedurende 22 uur gebruikt om hun effect te maximaliseren, in een periode van 6 tot 24 maanden.

Invisalign is momenteel een cruciaal behandelingsalternatief voor meerdere orthodontische problemen. De doeltreffendheid ervan, samen met de esthetische kenmerken, maken het een essentiële optie in de hedendaagse tandheelkunde.

Heb je vragen na het lezen van dit artikel over de stand van jouw tanden? Maak dan een afspraak voor een intakegesprek :).